Gotûbêj:Kaniya Xezalan

Naverokên rûpelê bi zimanên din nayê destekkirin.
Ji Wîkîpediya, ensîklopediya azad.

Nivîsên ji boy wergerandinê[çavkaniyê biguhêre]

Ji kerema xwe re, vî nîvîsî jê nekin, ew ji min re pêwîst e ji boy ku karibim wergerînim Kurdî. Spas.

Ekonomik Durumu: İlçe ekonomisi genel olarak eskiden beri tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe genelinde 1.028.288 dekar tarıma elverişli arazi bulunmaktadır. Başlıca meyve ağaçları Fıstık, Nar ve diğer muhtelif ağaçlar mevcut olup, bunların çoğu meyve vermektedir. İlçe tarımında GAP’ın kısmen devreye girmesi ile birlikte bir hareketlilik dinamizm görülmektedir.

Özel kuyularŞanlıurfa İli Akçakale İlçesi hakkında bilgiler, tarihi, özellikleri DSİ ve Sulama birliklerinin kuyularından 580.000 dekar arazi sulanmaktadır. GAP’ın öngördüğü rakamlar bunun dışındadır. Geniş ve düz bir ova görünümü arz eden İlçe topraklarının tarıma elverişli olduğu eskiden beri bilinen bir gerçektir. Tarıma elverişli alanda buğday, arpa, mısır, pamuk vb. ekim yapılmaktadır. Bunlara ilaveten sulu tarım yapılan alanlarda da İlçenin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede sebzecilik yapılmaktadır. Meyvecilik ve bağcılık İlçede hızla ilerlemektedir. Ayrıca hayvancılık da başlıca geçim kaynağıdır.

Önemli Yerler

Cudi Şehri Ve Cudi Dacı: Urfa'dan Akçakale’ye giden yolun 32. kilometresin*den itibaren 5 kilometre batıya doğru giderek, Cudi deresine ulaşabilirsiniz. Cudi deresinin başlangıcından güneye doğruŞanlıurfa İli Akçakale İlçesi hakkında bilgiler, tarihi, özellikleri vadiyi izleyerek giderseniz, Cudi dağına ve Cudi Şehri kalıntılarına ulaşabilirsiniz. 500x500 m2'lik arazideŞanlıurfa İli Akçakale İlçesi hakkında bilgiler, tarihi, özellikleri tarihi şehrin kalıntıları, birçok taş ocağı, kaya mezarlar, hamam ve kule kalıntıları görülebilir. Cudi deresi boyunca büyük taş ocakları da bulun*maktadır. Taş ocaklarından çıkan taşlar, Harran'ı da kapsayan komşu yapılarda kullanılmıştır. --Ferrus 11:32, 14 avrêl 2010 (UTC)